Zmiana klimatu zagraża pasożytom

17 stycznia 2017, 13:59

Globalna zmiana klimatu zagraża wyginięciem pasożytów, co może mieć olbrzymi wpływ na ekosystemy.



Chińskie badania nadzieją dla superkondensatorów?

17 września 2008, 21:24

Superkondensatory zwane też ultrakondensatorami, to bardzo obiecujące urządzenia, których olbrzymimi zaletami jest wyjątkowo krótki czas ładowania i rozładowywania oraz niezwykle długa żywotność urządzenia.


Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych

7 lutego 2017, 11:55

Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.


Przenikające nanocząsteczki

6 października 2008, 15:04

W miarę rozwoju nanotechnologii coraz więcej naukowców zwraca uwagę na to, że wprowadzamy do swojego środowiska materiały o nieznanych właściwościach. Używamy zdobyczy nanotechnologii nie wiedząc, czy nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia.


Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko

1 marca 2017, 12:46

W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.


Program zajrzy pod ubranie

28 października 2008, 10:57

Naukowcy z Brown University stworzyli program komputerowy, który, jako pierwszy w historii, potrafi dokładnie określić kształt ludzkiego ciała na podstawie zdjęć czy filmów. Program taki może znaleźć zastosowanie w wielu dziedzinach życia.


Nieznana poznawcza funkcja móżdżku - reagowanie na nagrodę

21 marca 2017, 13:42

Komórki móżdżku reagują na nagrodę i uczą się ją przewidywać.


Wyhodowali dla niej tchawicę

19 listopada 2008, 11:38

Kolumbijka Claudia Castillo jest pierwszą na świecie pacjentką, której podarowano tchawicę uzyskaną z komórek dawcy i tkanki wyhodowanej z jej własnych komórek macierzystych. Najpierw dodano je do fragmentu tchawicy dawcy, gdzie miały się namnażać, a potem w czerwcu całość zaimplantowano w ciele 30-latki (The Lancet).


Osoby, które spożywają niskotłuszczowy nabiał, są mniej podatne na depresję

20 kwietnia 2017, 10:52

Ludzie, którzy spożywają niskotłuszczowe mleko i jogurt, rzadziej miewają depresję.


Kobieta i menedżerski pat

12 grudnia 2008, 11:07

Kobiety, które podczas rozmów kwalifikacyjnych prezentują się jako osoby ambitne i pewne siebie, są uznawane za pozbawione umiejętności społecznych (niekobiece). Panie skromne i skłonne do współpracy są dla odmiany lubiane, ale i postrzegane jako niekompetentne. Tak źle i tak niedobrze. Zupełnie inaczej wygląda w takich okolicznościach sytuacja mężczyzn – pewni siebie wzbudzają sympatię innych i często wybiera się ich na dane stanowisko (Psychology of Women Quarterly).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy